Reparatie verslaat recycling - Duurzaamheid in werkkleding
Repareren in plaats van weggooien - een “recht op reparatie” zoals voorzien in de EU-richtlijn voor elektrische apparaten, zou ook het behoud van hulpbronnen in de kledingindustrie kunnen bevorderen. Het beoogde doel is duurzaam en recyclebaar textiel en een vermindering van textielafval. Bij textieldienstverlener Mewa maakt de reparatie van werkkleding vandaag al deel uit van het gebruikelijke dienstenaanbod.
De reparatieservice maakt deel uit van de textielservice-routine
Een complete dienstverlening voor werkkleding en beschermende kleding voldoet in veel opzichten al aan de eisen van het “recht op reparatie”. Naast het vervangen van sluitingen en het repareren van gescheurde delen, omvat dit ook het vervangen van complete kledingonderdelen zoals zakken, mouwen of manchetten.
Om die reden worden geschikte reparatiesets gelijktijdig geproduceerd als kledingstukken. Ook beschermende kleding kan nog veilig hersteld worden. Ook het recyclen van afgedankte kledingstukken is een gangbare praktijk. Zo worden nog bruikbare onderdelen opnieuw benut. “Als je bedenkt dat in Europa elk jaar ongeveer 5,8 miljoen ton textielafval op de afvalberg belandt, dan scoort reparatie duidelijk nog beter dan recycling vanuit een duurzaamheidsoptiek”, legt Wolfgang Quednau, algemeen directeur van de Beheersmaatschappij voor Textieltechnische Toepassingen (BTTA) uit.
Minder grondstoffenverbruik door duurzaamheid
Bij de textielproductie wordt het grootste deel van de hulpbronnen verbruikt tijdens de productie van de grondstoffen. Hoe langer een kledingstuk in gebruik is, des te lager de relatieve milieubelasting. "Bij beroepskleding, die veel intensiever wordt belast dan modekleding, is bewezen duurzaamheid enkel te bereiken met hoogwaardige, herstelbare kleding," zegt textielingenieur Wolfgang Quednau. Om meer invloed uit te kunnen oefenen op de kwaliteit van de textielen, beheert Mewa zelf de productontwikkeling voor beroeps- en beschermende kleding. Nieuwe materialen worden vóór gebruik onderworpen aan intensieve fysieke tests. Wanneer beroepskleding meerdere gebruikscycli kan doorlopen zonder significant te verliezen aan uitstraling of functionaliteit, draagt dit niet alleen bij tot duurzaamheid, maar bespaart men tegelijkertijd ook kosten. Klanten profiteren van beide, aldus Wolfgang Quednau.
Recyclebaarheid is een belangrijk onderzoeksthema
Als leverancier van bedrijfstextiel met focus op duurzaamheid doet Mewa verschillende onderzoeken naar de toepassingsmogelijkheden van gerecyclede materialen en de herverwerking van vezels uit afgedankt textiel. Er zijn echter ook beperkingen. De kwaliteit van recyclagematerialen blijft een grote uitdaging volgens Dr. Diana Wolf, verantwoordelijk voor onderzoek & ontwikkeling bij Mewa. “Men refereert hierbij aan de stevigheid van textiel en de kleurvastheid die essentieel zijn voor beroepskledij. Gerecyclede materialen moeten qua prestaties gelijkwaardig zijn aan niet gerecyclede producten. Dat is het onderzoeksdoel”, aldus Diana Wolf.
Een gesloten textielcyclus
Mewa is momenteel betrokken bij een vooraanstaand onderzoeksproject dat door het Duitse Federale Ministerie van Onderwijs en Onderzoek wordt gefinancieerd en waarbij men de mogelijkheid onderzoekt om polyester uit vezelmengsels chemisch te recycleren tot herbruikbare vezels. Op die manier wil men textiel-naar-textiel recycling mogelijk maken. Zo zouden oude polyester-katoen mengsels kunnen worden omgezet in materiaal voor nieuwe stoffen. ”Dit zou werkelijk een mijlpaal zijn in de evolutie naar een echte holistische circulaire textieleconomie,” legt Diana Wolf uit. Ze heeft er alle vertrouwen in dat de eisen voortvloeiend uit de nieuwe regelgeving voor textiel onder de ecodesignverordening, de ontwikkeling van verbeterde recyclingprocessen voor textiel, merkbaar zullen versnellen.
Wolfgang Quednau
Algemeen directeur van de Beheersmaatschappij voor Textieltechnische Toepassingen (BTTA)
“Als je bedenkt dat in Europa elk jaar ongeveer 5,8 miljoen ton textielafval op de afvalberg belandt, dan scoort reparatie duidelijk nog beter dan recycling vanuit een duurzaamheidsoptiek”
Beeld- en filmmateriaal
Contacten met de pers
VPR Consult bvba
Heidi Smitt Telefoon: +32 3 7779717 heidi.smitt@vprconsult.be
C. Van Kerckhovenstraat 110 2880 Bornem